Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Αντιμετώπιση της δυσπεψίας: ο ρόλος της Μαστίχας Χίου στο φαρμακείο

10/9/2015 2:13:24 μμ
Το δάκρυ από τα μαστιχόδεντρα της νότιας Χίου έχει πολλές φαρμακευτικές δράσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Εάν το μυαλό έχει την ικανότητα να κρατάει στη μνήμη συγκεκριμένες μυρωδιές, τότε σίγουρα οι παιδικές αναμνήσεις των περισσοτέρων περιλαμβάνουν το άρωμα του υποβρυχίου μαστίχας. Μεγαλώνοντας η μαστίχα μπαίνει στη ζωή πολλών ως μια φυσική τσίχλα με χαρακτηριστικό άρωμα. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως το δάκρυ από τα μαστιχόδεντρα της νότιας Χίου, Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), έχει πέρα από το ιδιαίτερο άρωμα και τη γεύση και φαρμακευτικές δράσεις.

Οι φαρμακευτικές δράσεις της Μαστίχας Χίου

Κλινικές μελέτες έχουν δώσει έμφαση στις ακόλουθες ιδιότητες της Μαστίχας Χίου:

  • Αντιμικροβιακή: Φαίνεται πως μπορεί να καταπολεμήσει ευρύ φάσμα μικροβίων. Ο κύριος όγκος των μελετών έχουν αναδείξει τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του Helicobacter Pylori, βακτηρίου υπεύθυνου για μεγάλο ποσοστό των περιστατικών γαστρίτιδας και έλκους. Ο τρόπος που δρα η Μαστίχα Χίου φαίνεται να επηρεάζει τη μορφολογία του H. Pylori.
  • Κατά της δυσπεψίας: ?Αμεση συνέπεια της προαναφερόμενης δράσης είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας, όπως η καούρα, ο πόνος και το «βάρος» στο στομάχι. Περισσότερα από 60 φυσικά δραστικά συστατικά φαίνεται να περιέχονται στο δάκρυ της Μαστίχας, καθιστώντας τη δράση της πολύτιμη. Στην πράξη μπορεί να αποτελέσει μοναδική λύση σε απλές περιπτώσεις δυσπεψίας, ενώ σε σοβαρότερα περιστατικά μπορεί να δοθεί συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή.
  • Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική: Η Μαστίχα Χίου φαίνεται πως έχει προοπτικές αντιμετώπισης καταστάσεων με έντονη φλεγμονή, όπως το σύνδρομο Crohn?s. Αρχικά δεδομένα δείχνουν πως οι δραστικές ουσίες της μαστίχας ενισχύουν τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του σώματος και περιορίζουν παράγοντες που οδηγούν σε φλεγμονές, όπως οι προσταγλανδίνες.

Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα υποθέσεις για τη δράση της Μαστίχας Χίου, οι οποίες αναμένεται να αναδειχθούν τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές είναι η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα τελευταία νέα για τη Μαστίχα Χίου

Τον Ιούλιο του 2015 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency) εξέδωσε σχετικό κείμενο αναφερόμενο στην παραδοσιακή δράση της Μαστίχας Χίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου που αναμένεται σύντομα να τελειοποιηθεί, η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης για την αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων δυσπεψίας, ενώ η εξωτερική της χρήση επουλώνει δερματικούς ερεθισμούς και πληγές.

Σε μία εποχή όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμάκων αυξάνεται σημαντικά, το ανεκτίμητο ελληνικό δάκρυ της Μαστίχας Χίου αναδεικνύει τη θεραπευτική δράση που έχουν πολλά συστατικά της φύσης.













Η Πρώτη 

Ακαδημία 

Βιταμινών 

στην Ελλάδα

Βιβλιογραφία:
1. Dimas KS1, Pantazis P, Ramanujam R. Review: Chios mastic gum: a plant-produced resin exhibiting numerous diverse pharmaceutical and biomedical properties. Ιn Vivo. 2012 Sep-Oct;26(5):777-85.
2. Dabos KJ1, Sfika E, Vlatta LJ, Frantzi D, Amygdalos GI, Giannikopoulos G. Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo controlled trial. J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):205-9.
3. Paraschos S1, Mitakou S, Skaltsounis AL. Chios gum mastic: A review of its biological activities. Curr Med Chem. 2012;19(14):2292-302.
4. European Medicines Agency. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Pistacia lentiscus L., resin (mastix). Draft. 7 July 2015.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό