Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιμετώπιση της δυσπεψίας: η ανεκτίμητη αξία της Μαστίχας Χίου

10/9/2015 2:13:24 μμ
Γνωρίζετε πόσες φαρμακευτικές δράσεις έχει το δάκρυ από τα μαστιχόδεντρα της Χίου;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Εάν το μυαλό του ανθρώπου έχει την ικανότητα να κρατάει στη μνήμη του συγκεκριμένες μυρωδιές τότε σίγουρα οι παιδικές αναμνήσεις των περισσοτέρων περιλαμβάνουν το άρωμα του υποβρυχίου μαστίχας. Μεγαλώνοντας πάλι η μαστίχα μπαίνει στη ζωή πολλών ως μία φυσική τσίχλα με χαρακτηριστικό άρωμα. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως το δάκρυ, Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από τα μαστιχόδεντρα της Χίου, έχει πέρα από το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, και θεραπευτικές ιδιότητες.


Οι Έλληνες επιστήμονες που έχουν αφιερώσει χρόνια ερευνών στις δράσεις της Μαστίχας Χίου επισημαίνουν τις παρακάτω δράσεις της:

  • Αντιμετώπιση μικροβίων του γαστρενετρικού: Φαίνεται πως μπορεί να καταπολεμήσει ευρύ φάσμα μικροβίων. Η συμβολή της όμως είναι ξεχωριστή στην «εξόντωση» του βακτηρίου που είναι υπεύθυνο για σε μεγάλο ποσοστό για τη γαστρίτιδα και το έλκος (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, Helicobacter Pylori).
  • Δίνει φυσική λύση στη δυσπεψία: 'Αμεση συνέπεια της αντιμικροβιακής δράσης της Μαστίχας Χίου είναι η ανακούφιση της δυσπεψίας, η οποία προκαλεί ενοχλήσεις όπως η καούρα, ο πόνος και το «βάρος» στο στομάχι. Εάν υποφέρετε από ήπια συμπτώματα τότε η Μαστίχα Χίου μπορεί να αποτελέσει μοναδικό "φάρμακο”, ενώ εάν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρότερο χρόνιο πρόβλημα συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για συνδυαστική χρήση με τη φαρμακευτική σας αγωγή και μεγαλύτερη ανακούφιση.
  • Αντιμετώπιση παθήσεων με αιτία κάποια φλεγμονή: Ορισμένες παθήσεις έχουν σαν αιτία την παρουσία κάποιας πολυετούς φλεγμονής στο σώμα. Σε αυτή την κατηγορία για παράδειγμα ανήκει η νόσος Crohn's, όπου χαρακτηρίζεται από παρουσία «πληγών» στο έντερο. Αρχικά δεδομένα δείχνουν πως οι δραστικές ουσίες της Μαστίχας Χίου ενισχύουν τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του σώματος και περιορίζουν παράγοντες που οδηγούν σε φλεγμονές.

 

Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα υποθέσεις για τη δράση της Μαστίχας Χίου, οι οποίες αναμένεται να αναδειχθούν τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές είναι η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα τελευταία νέα για τη Μαστίχα Χίου

Τον Ιούλιο του 2015 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency), υπεύθυνος για την επιστημονική αξιολόγηση των φαρμάκων που αναπτύσσονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εξέδωσε σχετικό κείμενο αναφερόμενο στην παραδοσιακή δράση της Μαστίχας Χίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου που αναμένεται σύντομα να τελειοποιηθεί, η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης για την αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων δυσπεψίας, ενώ η εξωτερική της χρήση επουλώνει δερματικούς ερεθισμούς και πληγές.

Σε μία εποχή όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμάκων αυξάνεται σημαντικά, το ανεκτίμητο Ελληνικό δάκρυ της Μαστίχας Χίου αναδεικνύει τη θεραπευτική δράση που έχουν πολλά συστατικά της φύσης.

 

Η Πρώτη Ακαδημία Βιταμινών στην Ελλάδα

Βιβλιογραφία:
1. Dimas KS1, Pantazis P, Ramanujam R. Review: Chios mastic gum: a plant-produced resin exhibiting numerous diverse pharmaceutical and biomedical properties. Ιn Vivo. 2012 Sep-Oct;26(5):777-85.
2. Dabos KJ1, Sfika E, Vlatta LJ, Frantzi D, Amygdalos GI, Giannikopoulos G. Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo controlled trial. J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):205-9.
3. Paraschos S1, Mitakou S, Skaltsounis AL. Chios gum mastic: A review of its biological activities. Curr Med Chem. 2012;19(14):2292-302.
4. European Medicines Agency. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Pistacia lentiscus L., resin (mastix). Draft. 7 July 2015.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στον 30ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month