Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντικαταθλιπτικό φάρμακο κατά του Πάρκινσον

12/9/2017 2:52:48 μμ
Επιβραδύνει τα συμπτώματα της νόσου ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ενδείξεις ότι το γνωστό και παλαιό φάρμακο κατά της κατάθλιψης, η νορτριπτυλίνη, μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον δείχνει μια νέα αμερικανική έρευνα.


Αναλυτικά, η επιστημονική ομάδα του Michigan State University, μελετώντας σε πειραματόζωα (αρουραίους), διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μείωσε τα επίπεδα της α-συνουκλεΐνης, μιας πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα, ένα από τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι παρκινσονικοί ασθενείς.


Στη συνέχεια, σε εργαστηριακά πειράματα, ανακάλυψαν ότι η νορτριπτυλίνη ουσιαστικά έκανε τις πρωτεΐνες να αλλάζουν σχήμα γρηγορότερα και αυτό δεν τις επέτρεπε να συγκολληθούν.


Η σημασία της εν λόγω μελέτης έγκειται στο ότι παρέχει περισσότερα στοιχεία για την συσσώρευση/ομαδοποίηση των πρωτεϊνών και ότι αυτή εξαρτάται από το πόσο αργά ή γρήγορα μια πρωτεΐνη αυτό-αναδιαμορφώνεται. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί «δεν πρόκειται για το συνήθη τρόπο σκέψης στην έρευνα των πρωτεϊνών, αλλά με την παρούσα μελέτη καταφέρνουμε να αναδείξουμε τη νέα αυτή προοπτική».


Έτσι ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος δρόμος στην έρευνα που ενδεχομένως να οδηγήσει και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νόσο…


Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την ίδια επιστημονική ομάδα, η κατάθλιψη είναι μια πάθηση που συχνά δείχνει να συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον και ότι η χορήγηση αντικαταθλιπτικών, και συγκεκριμένα των τρικυκλικών, έχει δείξει ότι «καθυστερεί» την ανάγκη της θεραπείας με λεβοντόπα (τη συνήθη αγωγή για τη νόσο), μέχρι τα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.


Το επόμενο βήμα, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, είναι φυσικά οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, για τις οποίες αναζητάται ακόμα χρηματοδότηση.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurobiology of Disease.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία
Το lixisenatide της Sanofi φάνηκε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της