Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντικαταθλιπτικά συνδέονται με καρδιολογικούς κινδύνους

1/2/2016 1:09:00 μμ
Δύο φάρμακα της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης φαίνεται να συνδέονται με μικρό μεν αλλά υπαρκτό κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) θέτουν έναν μικρό αλλά σοβαρό κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων, όπως επιβεβαιώνει νέα μελέτη.


Η σιταλοπράμη και η εσιταλοπράμη μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του καρδιακού παλμού, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal».


Οι αρμόδιες βρετανικές και αμερικανικές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους γιατρούς να δείχνουν επιπλέον προσοχή όταν συνταγογραφούν τέτοιου είδους φάρμακα ενώ έχουν επίσης συστήσει τη μείωση της ανώτατης συνιστώμενης δόσης χορήγησης αυτών των φαρμάκων.


Συγκεκριμένα η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγιεινής της Βρετανίας (MHRA) έχει αναφέρει πως τα άτομα με προϋπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση που αφορά το μακρό διάστημα QT.


To μακρό διάστημα QT μετριέται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και ποικίλλει ανάλογα με τον ρυθμό της καρδιάς – είναι μακρύτερο όταν η καρδιά χτυπά πιο αργά και μικρότερο όταν η καρδιά χτυπά γρηγορότερα.


Σε δηλώσεις της  η καρδιολόγος Τζουν Ντέιβισον από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς συνέστησε στους ασθενείς που λαμβάνουν σιταλοπράμη και εσιταλοπράμη να μην ανησυχούν και να μην σταματήσουν σε καμία περίπτωση τη θεραπεία τους υπό το φως των νέων στοιχείων.




Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Στόχος η επικέντρωση στις ανάγκες των ασθενών






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της