Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για την ενδεικτική λιανική τιμή των ΜΗΣΥΦΑ

13/6/2017 9:40:44 πμ
Όταν την ίδια στιγμή η χονδρική τιμή παραμένει ελεύθερη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Π.Φ.Σ. συνεχίζει τον αγώνα υπέρ των μελών του φαρμακοποιών, αυτή τη φορά απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για την αναθεώρηση της διάταξης που αφορά την ενδεικτική λιανική τιμή των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.).

Όπως περίπου συνέβη και με τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, έτσι και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ορίστηκε [με την υπουργική απόφαση υπ. αριθμ. Γ5(α) οικ.38152] η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και η υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία της ενδεικτικής λιανικής τιμής.


Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι πρόκειται για μια μονομερή εις βάρος των φαρμακοποιών διάταξη, η οποία ουσιαστικά τους δεσμεύει να διαθέτουν αυτά τα φάρμακα στην αναγραφόμενη τιμή, όταν την ίδια στιγμή η χονδρική τιμή παραμένει ελεύθερη με αυξητικές τάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Π.Φ.Σ. στην επιστολή του προς τον υπουργό: «Το τελευταίο μάλιστα αποδεικνύεται και από ίδια την υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει υποχρεωτική τιμολόγηση των φαρμάκων αυτών στις σημερινές τιμές, όταν πρόκειται για νοσοκομεία, και απελευθέρωση, όταν πρόκειται για τον Έλληνα καταναλωτή».


Επιπλέον, κατά τον Π.Φ.Σ., η αναγραφή της ενδεικτικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα, εκτός από σύγχυση και προστριβές μεταξύ φαρμακοποιών, προμηθευτών και πολιτών και πρέπει να αναθεωρηθεί.


«Ο ορισμός ουσιαστικά λιανικής τιμής (έστω και… ενδεικτικής), με ταυτόχρονη απελευθέρωση -χωρίς όρια- της χοντρικής, αποτελεί μία ακόμα χαριστική πράξη προς τη βιομηχανία, η οποία αφήνεται ελεύθερη να τιμολογεί κατά το δοκούν… ισοσκελίζοντας εις βάρος φαρμακοποιών και πολιτών τις ζημιές από τις συνεχείς μειώσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους», αναφέρει κλείνοντας την επιστολή του ο Σύλλογος.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο