Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ανατροπές στην αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων

12/5/2017 10:32:36 πμ
Ο Δ. Κούβελας εξηγεί πώς θα διαμορφωθεί το σύστημα 9-6-3
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, εξήγησε –κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Health Innovation Conference– πώς πρόκειται να διαμορφωθεί το σύστημα «9-6-3» για την αποζημίωση των νέων και καινοτόμων φαρμάκων.


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα νέα φάρμακα, προκειμένου να ενταχθούν στη θετική λίστα, θα πρέπει: α) να κυκλοφορούν σε 9 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης β) να αποζημιώνονται σε 6 από αυτά και γ) 3 από τα αυτά τα 6 να διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης καινοτομίας Υγείας (ΗΤΑ). Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, το σύστημα που θα επιλεχθεί θα έχει ελαφρώς διαφορετικό χαρακτήρα αναλογικότητας: Κάθε νέο φάρμακο θα πρέπει να κυκλοφορεί σε  τουλάχιστον 9 χώρες και να αποζημιώνεται στα 2/3 αυτών, εκ των οποίων το 50% να έχει HTA.

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι με επόμενη νομοθετική ρύθμιση, κατά τον κ. Κούβελα, θα δοθεί η δυνατότητα σε μια εταιρεία να ξεκινάει τις διαδικασίες για ένταξη του φαρμάκου της στη θετική λίστα, υποβάλλοντας αίτηση μόλις λάβει την έγκριση από τον CHMP (Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση), ώστε η ένταξή του να συμπέσει χρονικά με την τελική έγκριση από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), κερδίζοντας έτσι 2-3 μήνες.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Αν είχαμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα εξοικονομήσουμε αυτόματα», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο Κυριάκος Σουλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Αν αποφασίσουμε ότι καταλήγει ένα σκεύασμα να αποζημιωθεί με κάποια διαδικασία, έχει αυτό κάποιο σημείο αναφοράς; Το clawback εισήχθη με το χαρακτήρα του επείγοντος, τρία χρόνια μετά δεν δικαιολογείται να μιλάμε ακόμη γι' αυτό», συμπλήρωσε.

Γενόσημα

«Η μεγάλη εικόνα για τους ασθενείς είναι τι θα γίνει σε λίγα χρόνια, που όλα τα φάρμακα θα είναι γενόσημα και άρα φθηνότερα. Ούτε όλα τα παλιά ούτε όλα τα καινούργια φάρμακα είναι δόκιμο να δίνονται σε όλους τους ασθενείς», σχολίασε ο Γεώργιος Ανδρικόπουλος, πρόεδρος ΙΜΕΘΑ και διευθυντής Α΄ Καρδιολογικού τμήματος και Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας/Βηματοδότησης στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και πρότεινε ότι η πολιτεία οφείλει να πριμοδοτεί τα φάρμακα που φέρνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα, μέσω συγκεκριμένων θεσμών, π.χ. με την εξαίρεσή τους από το clawback, «αλλιώς θα απογυμνωθούμε επιστημονικά», είπε χαρακτηριστικά.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
‘Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών