Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αναρτήθηκαν στο ΤΑΧΙΣ νέες τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές

21/2/2017 9:51:54 πμ
Πολλά φαρμακεία καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά για τον Οκτώβριο 2016
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Οι νέες τσουχτερές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκαλούν πονοκέφαλο στους φαρμακοποιούς. Τα ραβασάκια έφτασαν στα χέρια τους, καθώς αναρτήθηκαν στο TAXIS και καλούνται μέσα σε ένα μήνα να πληρώσουν δύο ολόκληρα μηνιάτικα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΟΠΥΥ κάνει παρακρατήσεις με καθυστέρηση μηνών. Αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας φουσκωμένες εισφορές, αφού τα ποσά είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από εκείνα που συνήθως πλήρωναν.

Ειδικότερα, μέσα σε ένα μήνα (Φεβρουάριος 2017) θα καταβάλλουν εισφορές για τον Οκτώβριο του 2016 (μέσω πληρωμών ΕΟΠΥΥ), ενώ θα εξοφλήσουν με δική τους φροντίδα (μέσω τραπέζης) και τον Ιανουάριο του 2017. Αντίστοιχα, εντός του Μαρτίου 2017 θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για τον Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017.


«Πρόκειται για αφαίμαξη των φαρμακοποιών και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομική κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί, ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας», επισημαίνει ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης.


Οι φαρμακοποιοί ζητούν την ακύρωση του ασφαλιστικού, διότι, όπως επισημαίνουν, η εφαρμογή των διατάξεών του θα οδηγήσει σε λουκέτο την πλειοψηφία των φαρμακείων σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους από σήμερα. Κι αυτό διότι για ασφάλιση και φόρους καλούνται να πληρώνουν από 68% έως 72,5% του εισοδήματός τους.


Συνδικαλιστικοί κύκλοι των φαρμακοποιών επισημαίνουν ότι «το νέο ασφαλιστικό επιβάλλει μία δεύτερη φορολογία που ξεπερνά το 27% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των επιστημόνων και προστίθεται σε όλες τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις τις οποίες υφίστανται ο κλάδος και αθροιστικά φτάνουν στο 70% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος (αν συνυπολογιστούν οι κλάδοι σύνταξης και υγείας, η ειδική εισφορά για το εφάπαξ και το τέλος επιτηδεύματος). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σε έναν ελεύθερο επαγγελματία που κερδίζει καθαρά 10.000 ευρώ το χρόνο να μένουν μόνο 241 ευρώ το μήνα, σε έναν που βγάζει 20.000 ευρώ το χρόνο να μένουν 525 ευρώ το μήνα και σε έναν με 30.000 ευρώ το χρόνο να μένουν 798 ευρώ το μήνα για να ζήσει. Αυτό σημαίνει ότι δεν οδηγούμαστε σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».


Μετά από τις νέες οικονομικές επιβαρύνσεις, οι φαρμακοποιοί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους για το νέο ασφαλιστικό.


Αύριο, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "το νέο ασφαλιστικό στη ζωή μας. Τι ισχύει για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς", από τις 19:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace.


Μια μέρα μετά, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στις τελευταίες εξελίξεις για το Ασφαλιστικό θα αναφερθούν γνωστοί δικηγόροι και εργατολόγοι στην Ημερίδα που διοργανώνει στις 14.00, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην Αίγλη Ζαππείου, αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Κ. Χατζηδάκη, υπουργού Οικονομικών
Είναι αυξημένες κατά 9,65% σε σχέση με πέρσι






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης