Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αναπτύχθηκε η πρώτη εξέταση αίματος για τη διάγνωση του μελανώματος

19/7/2018 1:46:58 μμ
Εντοπίζει τον καρκίνο σε αρχικά στάδια και μπορεί να σώσει ζωές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν την πρώτη εξέταση αίματος για τη διάγνωση του μελανώματος σε αρχικά στάδια, που μπορεί να σώσει πολλές ζωές.


Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Edith Cowan University ανακοίνωσαν ότι η νέα εξέταση θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν αυτήν τη μορφή καρκίνου του δέρματος, προτού εξαπλωθεί στο σώμα του πάσχοντος.


"Οι ασθενείς των οποίων το μελάνωμα διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο έχουν ποσοστό επιβίωσης μια πενταετία κατά 90-99%", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής των ερευνητών Πολίν Ζένκερ. Η ίδια πρόσθεσε ότι τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται σε λιγότερο του 50%, αν ο καρκίνος εξαπλωθεί.


"Αυτό είναι που καθιστά τόσο εντυπωσιακή αυτή την εξέταση αίματος ως πιθανό εργαλείο ανίχνευσης (της νόσου), γιατί μπορεί να εντοπίσει το μελάνωμα στα πολύ αρχικά του στάδια, όταν είναι ακόμη θεραπεύσιμο".


Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Oncotarget, έλαβαν υπόψη και τις κλινικές δοκιμές σε δείγμα 105 πασχόντων από μελάνωμα και 104 υγιών ανθρώπων. Η διαδικασία ανίχνευσε μελάνωμα αρχικού σταδίου στο 79% των περιπτώσεων, τόνισαν οι επιστήμονες.


Η Ζένκερ είπε ότι η νέα διαδικασία περιλαμβάνει τον εντοπισμό αυτοαντισωμάτων, τα οποία παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρώντας στον καρκίνο.

"Εξετάσαμε συνολικά 1627 διαφορετικά είδη αυτοαντισωμάτων για να αναγνωρίσουμε ένα συνδυασμό από 10 αντισώματα, τα οποία υποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία μελανώματος σε επιβεβαιωμένους ασθενείς σε σχέση με τους υγιείς εθελοντές".


Η επικεφαλής του Συμβουλίου Καρκίνου της Αυστραλίας Σάντσια Αράντα δήλωσε ότι η εξέταση θα είναι σημαντική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, που υποχρεούνται να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους των σπίλων και των κηλίδων τους, κάτι το οποίο συχνά είναι δύσκολο και χρονοβόρο.

Η ίδια επισήμανε ωστόσο ότι η εξέταση δεν ανιχνεύει άλλες μορφές λιγότερο θανατηφόρες αλλά περισσότερο συχνές μορφές καρκίνων του δέρματος, όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το βασικοκυταρρικό καρκίνωμα.

"Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ενήμερος για το αν έχει υποστεί δερματολογική φθορά από τον ήλιο ή από την ακτινοβολία UV στο δέρμα του και να είναι σε εγρήγορση ως προς πιθανές αλλαγές στις κηλίδες ή στους σπίλους του", δήλωσε η ίδια στο AFP.


Οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν και άλλη κλινική δοκιμή διάρκειας τριών ετών για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους και ευελπιστούν να έχουν σύντομα μια εξέταση την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία.


Ένας στους τρεις καρκίνους που διαγιγνώσκεται είναι του δέρματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με την Αυστραλία να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ασθενών με μελάνωμα στον κόσμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενημέρωση από την ΕΟΣ-ΣΠΑΝΟΠΑ με αφορμή την Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Γράφει ο Γεώργιος Κατσώρας, Ειδικός Γαστρεντερολόγος & Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Επιμελητής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»