Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αναμένοντας το δελτίο τιμών φαρμάκων

14/11/2017 10:19:17 πμ
Σε πόσα σκευάσματα θα πέσει η τιμή τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, μετά την υποχρεωτική ανατιμολόγηση του Νοεμβρίου από τον Εθνικό οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τα ανατιμολογημένα φάρμακα, τα φάρμακα του θετικού καταλόγου και για τα φάρμακα του Νόμου 3816.


Ήδη οι προτάσεις του Ε.Ο.Φ. για τις τιμές των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προς δημόσια διαβούλευση με τις εταιρείες, οι οποίες είχαν προθεσμία μέχρι σήμερα, Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, για να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους. Μετά την επεξεργασία των προτάσεων και παρατηρήσεων, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. η τελική πρόταση του προς το υπουργείο Υγείας για τα προϊόντα του Καταλόγου Ανατιμολόγησης. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαβούλευση για τα Θετικού Καταλόγου Συνταγογραφούμενα Φαρμάκα και για τα φάρμακα του Νόμου 3816.


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το νέο δελτίο τιμών ενδεχομένως να λείπουν 465 σκευάσματα, καθώς ο παρόν κατάλογος των προς ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων περιλαμβάνει 7.920 ιδιοσκευάσματα, ενώ στην προηγούμενη ανατιμολόγηση του περασμένου Μαΐου, ο αντίστοιχος κατάλογος περιελάμβανε 8.385 ιδιοσκευάσματα.


Επίσης παρατηρούνται μειώσεις τιμών σε 3.383 σκευάσματα, από τα οποία τα 2.365 είναι γενόσημα. Υπενθυμίζεται ότι τα γενόσημα μπορούν να πάρουν τιμή στο 65% των off patent, αλλά η μείωση δεν μπορεί να είναι άνω του 10%. Για τα off patent φάρμακα οι μειώσεις έχουν όριο το 1 ευρώ (δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν τιμή χαμηλότερη του 1 ευρώ, παρά το ότι η τιμή τους βασίζεται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που υπάρχουν στην Ευρώπη).


Ο Οργανισμός πάντως ενημερώνει ότι οι προτεινόμενες τιμές των προϊόντων διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη:

  • συναλλαγματική ισοτιμία ημερομηνίας 01-09-2017 και δεδομένα τιμών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
  • πηγές συλλογής στοιχείων: τη βάση δεδομένων EURIPID και επίσημες ιστοσελίδες των κρατών-μελών
  • τα φύλλα έρευνας των Κατόχων Αδείας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) που υποβλήθηκαν στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ
  • κοστολόγια
  • επιστολές συνοδευόμενες από τη σχετική τεκμηρίωση.

Σημειώνεται ότι από την παρούσα ανατιμολόγηση εξαιρούνται τα προϊόντα αίματος, τα εμβόλια και τα προϊόντα του Αρνητικού Καταλόγου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό