Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ανάγκη για ισχυρό και ενιαίο Οργανισμό Αξιολόγησης ΗΤΑ στην Ελλάδα

23/6/2023 9:30:55 πμ
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου του Health Daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με την παρουσία περισσοτέρων από 250 συμμετεχόντων και 30 κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 14 Ιουνίου το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα από το Health Daily και την Boussias Events, υπό την αιγίδα των ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, PIF και ΕΛΕΜΑ.


Με τίτλο «Setting Goals for an innovative future», το κύριο θέμα του Συνεδρίου ήταν ο νέος ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας. Κεντρικός συντονιστής ήταν ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Αθανάσιος Βοζίκης.


Στο συνέδριο ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για αυξήσεις στον προϋπολογισμό φαρμάκου μέχρι το 2025 ανάλογα με την επίπτωση των νέων καινοτόμων θεραπειών. 


Ακόμα παρουσιάστηκαν οι γενικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί ΗΤΑ, οι επιπτώσεις του κανονισμού της ΕΕ για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τι πρέπει αυτές να προβλέψουν. 


Στη συνέχεια, επισημάνθηκε η δραστική μείωση των χρόνων αξιολόγησης, καθώς από 160 ημέρες το 2020 έχουμε φτάσει στις 32 ημέρες το Μάιο του 2023. 


Ακόμα αναδείχθηκε ότι η επένδυση στο δια βίου εμβολιασμό είναι η πιο οικονομικά αποδοτική παρέμβαση δημόσιας υγείας και ότι το 2023 αναμένεται μια εξοικονόμηση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ. 


Τέλος ότι πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για το σχεδιασμό καινοτόμων συμφωνιών προσαρμοσμένων στο σύστημα υγείας της χώρας και ότι οι μέθοδοι HTA πρέπει να εξελιχθούν, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογούν αποτελεσματικά τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας.


Μεγάλος χορηγός του φετινού συνεδρίου ήταν η GSK. Χορηγοί: AstraZeneca, Health Through Evidence (HTE), HealThink και IQVIA. Υποστηρικτές: AbbVie και Sanofi.


Δείτε το πλήρε Δελτίο Τύπου εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ
Με κορυφαίους ειδικούς από την Αμερική και την Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ