Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αναγκάζουν τους ρευματοπαθείς να αλλάξουν θεραπεία

9/5/2017 4:17:46 μμ
Αδυναμία προμήθειας ενδοφλέβιων σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ασθενείς με κάποια ρευματική πάθηση που είναι ήδη σε ενδοφλέβια θεραπεία, ενώ έχουν την ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντα ιατρού και τη νοσοκομειακή γνωμάτευση, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αρνείται να εκτελέσει τη συνταγή για τη θεραπεία, εάν η ιατρική γνωμάτευση δεν προέρχεται από ιατρό ιδιώτη ο οποίος να είναι ο ίδιος συμβεβλημένος με την κλινική ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρευματοπαθείς είτε να αλλάζουν θεραπεία είτε ακόμη να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση.


Η αλλαγή της θεραπείας στους ρευματοπαθείς που εμφανίζουν σταθερή κατάσταση με τον ενδοφλέβιο παράγοντα είναι αντιδεοντολογική, επικίνδυνη και ανήθικη. Η ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων είναι κατά κανόνα ασφαλέστερη από την υποδόρια λόγω αδυναμίας απόσυρσης του φαρμάκου σε εμφάνιση ανεπιθύμητης δράσης και μάλιστα εκτός νοσοκομείου.


Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), Αθανασία Παππά, τονίζει στην επιστολή που απέστειλε στον ΕΟΠΥΥ, ότι μόλις 50 ρευματολόγοι εργάζονται στο ΕΣΥ και ο ιατρός του ΠΕΔΥ δεν είναι σε θέση να συνταγογραφήσει. Είναι σημαντικό να αναφερθεί η αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος ειδικά για τους ασθενείς της περιφέρειας, οι οποίοι ως επί το πλείστον παρακολουθούνται από ιδιώτη ρευματολόγο ιατρό.


Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. με επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και με κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τον υπουργό Υγείας, τον αναπληρωτή υπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος, δεδομένου ότι είναι αδύνατον οι ασθενείς να αναγκάζονται να αλλάξουν θεραπεία ή θεράποντα ιατρό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για τα προϊόντα διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος
Με αφορμή τη μη ταυτόχρονη πληρωμής των φαρμακείων της Αττικής






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα νέα φάρμακα που λανσάρονται στην Αμερική έρχονται στην Ευρώπη με το… σταγονόμετρο
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA