Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου

24/10/2023 7:39:16 μμ
Όπως αναδείχθηκαν στο PHΑRMApoint 2023
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανθρώπινες ιστορίες που προκαλούν συγκίνηση και απαιτούν διακριτική αντιμετώπιση διαχειρίζονται καθημερινά οι φαρμακοποιοί πίσω από τον πάγκο. Ασθενείς τελικού σταδίου, πολίτες που μόλις διαγνώστηκαν με κάποια ασθένεια, άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους για να πάρουν τα φάρμακά τους είναι μόνο κάποιες από τις περιπτώσεις, στις οποίες οιφαρμακοποιοίτηςγειτονιάςπροσφέρουν χωρίς δεύτερη σκέψη συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, ανακουφίζοντας τους συμπολίτες μας.

Αυτό αποδεικνύει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του επαγγέλματος, το οποίο αποτελεί και λειτούργημα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να εισαχθεί και να υιοθετηθεί ο όρος «κοινωνική φαρμακευτική».


Το ζήτημα αυτό ανέδειξαν οι φαρμακοποιοί μέλη του ΦΣΘ, MSc Κλινική Φαρμακολογία-Θεραπευτική 'Αννα Γρηγοριάδου και Κατερίνα Σιαρινούδη, στην παρουσίαση με θέμα «Κοινωνική φαρμακευτική» που έκαναν στο πλαίσιο της ενότητας των δράσεων του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του PHARMA point 2023.


Συμπερασματικά, επισήμαναν ότι «οι φαρμακοποιοί προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους πολίτες, παρέχοντας και επιπλέον υπηρεσίες που δεν έχουν επιστημονικό και εμπορικό χαρακτήρα. Συνεπώς, επιτελούν λειτούργημα με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, κάτι που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ύπαρξής τους. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την υιοθέτηση του όρου "κοινωνική φαρμακευτική", ο οποίος δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία, για να περιγράψει αυτή τη μοναδική σχέση του φαρμακοποιού με τον πολίτη».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ
Ενισχύοντας την ψηφιακή της ανθεκτικότητα και την προστασία των δεδομένων της






Σχετικά άρθρα

Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας
ΦΣΑ: Σε λειτουργία το application για τις εφημερίες
Βοηθά τους πολίτες να βρίσκουν άμεσα ποιο φαρμακείο εφημερεύει κοντά τους