Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αμοξυκιλλίνη & Διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγονται και ποιες να συγχορηγούνται κατά τη θεραπεία

6/2/2024 10:48:45 μμ
Η επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση από την f-anazitisi
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων με τη διατροφή παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι κατέχουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της θεραπείας και στην αποφυγή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση του ασθενούς είναι κομβικός, συνεπώς οφείλει να γνωρίζει και να γνωστοποιεί με σαφήνεια τον κίνδυνο πιθανών αλληλεπιδράσεων τροφίμων-φαρμάκων.


Η ενότητα της f-anazitisi, «Φάρμακο & Διατροφή», παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για γνωστές αλληλεπιδράσεις δραστικών ουσιών με τροφές, προσφέροντας στον φαρμακοποιό τη δυνατότητα της επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφόρησης σχετικά με:

  • τη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων
  • την επίδραση των θρεπτικών συστατικών στη θεραπεία και τους περιορισμούς στη λήψη ορισμένων από αυτά
  • την ενίσχυση των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκου.

Case study: Αμοξυκιλλίνη

Στην καρτέλα «Φάρμακο & Διατροφή» για τη δραστική ουσία Amoxicillin (προσβάσιμη από όλα τα εμπορικά σκευάσματα που την περιέχουν είτε κατΆ αποκλειστικότητα είτε σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες) είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες για το προφίλ της αλληλεπίδρασης με συγκεκριμένες ομάδες τροφών ή συστατικών τροφών:

1. Φαρμακευτική αλληλεπίδραση: Το τρόφιμο επηρεάζει τη φαρμακοκινητική ή τη φαρμακοδυναμική της δραστικής ουσίας (ή και αντίστροφα).

  • Τροφές και ροφήματα με όξινο pH: ανθρακούχα, αναψυκτικά, ντομάτες, χυμοί φρούτων
  • Αποτέλεσμα: Ταυτόχρονη λήψη αμοξυκιλλίνης και τροφών ή ροφημάτων με όξινο pH μπορεί να οδηγήσει σε αδρανοποίηση του αντιβιοτικού, λόγω διάνοιξης του δακτυλίου του 6-αμινοπενικιλλανικού οξέος
  • Συμβουλή: Να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη της αμοξυκιλλίνης με τροφές και ροφήματα όξινου pH.

2. Αλληλεπίδραση που επηρεάζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου: Το τρόφιμο ενδέχεται να αναστέλλει ή να ενισχύει κάποια από τις παρενέργειες.

  • Τροφές που ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ την επαγόμενη από την αμοξυκιλλίνη διάρροια και συνίσταται ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: αλκοόλ, ζάχαρη, αναψυκτικά, καφές, μαλακά τυριά, χυμοί φρούτων, γάλα, γλυκό κρασί, μέλι, γλυκά, μέντα, παγωμένο γιαούρτι, παγωτό, σοκολάτα, σταφύλια, τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
  • Τροφές που ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ την επαγόμενη από την αμοξυκιλλίνη διάρροια και συνίσταται ΝΑ ΣΥΓΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ: τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, προβιοτικά (Saccharomyces boulardii).

Τέλος, παρέχονται γενικές πληροφορίες για τη σχέση φαρμάκου - τροφής σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο & χρόνο λήψης του φαρμάκου, τη συγχορήγησή του με άλλες κατηγορίες φαρμάκων, γενικές συμβουλές, καθώς και οδηγίες για τη λήψη του κατά την περίοδο της γαλουχίας:

  • Ταυτόχρονη λήψη με τροφή οδηγεί σε ελάττωση της απορρόφησης της ουσίας, αλλά σε βαθμό κλινικά μη σημαντικό.
  • Να λαμβάνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, με ή χωρίς τροφή.
  • Στην περίπτωση πρόκλησης γαστρικού ερεθισμού λόγω λήψης της δραστικής ουσίας με κενό στομάχι, να προτιμάται η πρόσληψη με τροφή.
Η αμοξυκιλλίνη εκκρίνεται σε μικρές ποσότητες στο μητρικό γάλα και μπορεί να προκαλέσει γαστρικό ερεθισμό, διάρροια και αλλεργικές αντιδράσεις στο βρέφος, συνεπώς σε περιπτώσεις εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων πρέπει να διακόπτεται ο θηλασμός ή η χρήση του φαρμάκου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)
Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας;
Η f-anazitisi σας βοηθά να το αντιμετωπίσετε!
ΤΕΑΥΦΕ: Έρχεται η δυνατότητα πληρωμής εισφορών σε όλες τις τράπεζες
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου