Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αμερικανικές συμφωνίες φαρμακευτικών και κυβέρνησης

13/7/2017 12:30:30 μμ
Μειώνονται τα κόστη ή απλά αποπροσανατολίζουν;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα και με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων των τελευταίων ημερών, ορισμένες εταιρείες φαρμάκων έχουν πρόσφατα συμμετάσχει σε συμφωνίες με την κυβέρνηση, τις οποίες ονομάζουν συμβάσεις με βάση τα αποτελέσματα. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι η εταιρεία δεσμεύεται να επιστρέψει χρήματα, εάν το φαρμακευτικό τους σκεύασμα δεν ανταποκριθεί στους θεραπευτικούς στόχους (εκτιμώντας στοιχεία, όπως θανάτους, νοσηλείες κτλ.).


 

Σύμφωνα με άρθρο στο tvxs.gr, η Merck έχει υπογράψει τέτοια συμφωνία για τα αντιδιαβητικά της φάρμακα Januvia και Janumet, η Novartis για το Entresto κατά της καρδιακής ανεπάρκειας, η Amgen με το Repatha κατά της αυξημένης χοληστερόλης κτλ. Σε άλλες συμφωνίες, οι παραγωγοί φαρμάκων προσφέρουν εκπτώσεις με βάση τον αριθμό των φαρμάκων που πωλούνται, ώστε να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στα προϊόντα τους.


Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι αυτή η νέα προσέγγιση μειώνει το κόστος. Οι φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν να καθορίζουν την τιμή του φαρμάκου, ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι τέτοιες ρυθμίσεις είναι ένας τρόπος για να απομακρύνεται η προσοχή από ουσιαστικές αλλαγές.


Σε πρόσφατη σημείωση προς τους επενδυτές, ο David Maris, αναλυτής του Wells Fargo, περιέγραψε αυτήν την προσέγγιση ως «παιχνίδι καρναβαλιού», ενώ ο Robert Zirkelbach, εκπρόσωπος της ομάδας φαρμακευτικών ερευνών και κατασκευαστών της Αμερικής, δήλωσε ότι η προσέγγιση ήταν σύμφωνη με την τάση να πληρώνουν οι γιατροί και τα νοσοκομεία για την ποιότητα της φροντίδας που παρέχουν και όχι για τον αριθμό των υπηρεσιών που παρέχουν. «Αναγνωρίζουμε ότι καθώς η επιστήμη προχωράει προς τα εμπρός, ο τρόπος που πληρώνουμε για τα φάρμακα πρέπει να εξελιχθεί επίσης», δήλωσε ο Zirkelbach.


Πολλοί γιατροί, επιστήμονες και πάροχοι υπηρεσιών υγείας από τη μία ισχυρίζονται ότι η φαρμακευτική βιομηχανία χρησιμοποιεί αυτήν την προσέγγιση των νέων συμφωνιών για να δικαιολογήσει την επιδίωξη σημαντικών αλλαγών στους κανονισμούς που θα μπορούσαν να την ωφελήσουν ακόμα περισσότερο - συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των προγραμμάτων Medicaid για τους φτωχούς. Η βιομηχανία των φαρμάκων από την άλλη υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στο είδος των προσφορών της, κρίνοντας όμως τις νέες αυτές συμφωνίες, δηλώνουν πως δεν ήταν οικονομικά αποδοτικές, καθώς η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των ασθενών είναι πολύ δαπανηρή.

Η εμπειρία της Ιταλίας

Αρχίζοντας το 2006, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ιταλίας διαπραγματεύτηκε συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για ορισμένα φάρμακα. Απαιτούσε από τους γιατρούς να παρακολουθήσουν εάν οι ασθενείς τους πληρούσαν συγκεκριμένους στόχους και αν όχι, η φαρμακευτική εταιρεία θα έπρεπε να επιστρέψει ένα μέρος από αυτό που καταβλήθηκε.


Το 2015, οι ερευνητές που μελετούσαν το πείραμα της Ιταλίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρηματικό ποσό που επιστρέφονταν από τις εταιρείες ήταν «ασήμαντο». «Η απόδοση αυτού του συστήματος ήταν πολύ, πολύ φτωχή», δήλωσε ο Filippo Drago, διευθυντής του Τμήματος Βιοϊατρικών και Βιοτεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κατάνια στην Ιταλία και συγγραφέας της μελέτης. Η απόδοση ήταν μηδαμινή, καθώς «χανόταν» στη διοικητική πολυπλοκότητα της ανίχνευσης των αποτελεσμάτων στους ασθενείς και οι εν λόγω εταιρείες φαρμάκων αγωνίστηκαν γι' αυτό. Η Ιταλία ζήτησε από τις εταιρείες φαρμάκων να παρέχουν δωρεάν ορισμένα από τα προϊόντα τους - αρχικά. Οι εταιρείες απάντησαν πως θα επιστρέφουν χρήματα μόνο αφού αποδειχθούν τα κακά αποτελέσματα, πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα.

Πηγή: tvxs.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών