Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αλλάζει το τοπίο στο σύστημα αιμοδοσίας

24/2/2017 9:34:23 πμ
Ολοκληρώθηκε ο συγκεντρωτικός διαγωνισμός ορολογικού ολέγχου αιμοδοτών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο συγκεντρωτικός διαγωνισμός Ορολογικού Ελέγχου του αίματος από 97 αιμοδοσίες σε 4 Κέντρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Ο διαγωνισμός θα επιφέρει εξοικονόμηση 15 εκ. € το χρόνο, θα διευκολύνει τον έλεγχο ποιότητας και θα επιταχύνει το στρατηγικό σχεδιασμό συγκεντροποίησης προμηθειών και διαδικασιών της αιμοδοσίας της χώρας, σε εναρμόνιση με ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες. Επιπλέον θα δώσει την ευκαιρία να απελευθερωθεί ανθρώπινο δυναμικό από τις αιμοδοσίες για την ταχεία διακίνηση των αποτελεσμάτων μέσω του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος της αιμοδοσίας.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση των αιμοδοσιών της χώρας είναι μία απαίτηση του χθες, που βρίσκεται στη χώρα μας σε διαδικασία υλοποίησης από 3ετίας. Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Ο σχεδιασμός στοχεύει στην σε πραγματικό χρόνο, on line, καταγραφή των αιμοδοτών, των αποθεμάτων και του μεταγγιζόμενου αίματος, σε μια αλυσίδα από τη φλέβα του αιμοδότη έως τη φλέβα του ασθενούς.

Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών

Το πρώτο μέρος της αλυσίδας, το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ), λειτουργεί από μηνών και δίνει ήδη τους καρπούς του.
Στην πρόσφατη μείωση της συλλογής αίματος στη χώρα μας, λόγω γρίπης, αξιοποιήθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική κινητοποίηση των Εθελοντών Αιμοδοτών, που είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ.
Η αποστολή περίπου 200.000 SMS, που καλούσαν σε προσφορά αίματος, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα: 
  • από 20/01/2017 έως 22/02/2017, 12.473 αιμοδότες εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και αιμοδότησαν.
  • αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 (33%) των εθελοντών που έλαβαν SMS.
Τα στοιχεία καταρρίπτουν το μύθο για τον «αδιάφορο» Έλληνα και επιβεβαιώνουν τη στρατηγική του Ε.ΚΕ.Α. για κεντρική διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας.

Η ολοκλήρωση του συστήματος, που έχει ήδη δρομολογηθεί, θα επιτρέψει την πλήρη αποτύπωση των χαρακτηριστικών του αιμοδοτικού πληθυσμού, των εθνικών αποθεμάτων σε αίμα, καθώς και την ορθολογική διαχείριση του αίματος επιτυγχάνοντας τόσο επάρκεια όσο και οικονομία κλίμακας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Τέτοιου τύπου «αδικίες» έρχεται να διορθώσει το νέο σύστημα εφημεριών του ΦΣΑ






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών