Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Αλλαγές στην εκτέλεση συνταγών των Ευρωπαίων πολιτών

6/11/2023 2:51:17 πμ
Ενημέρωση από τον ΠΦΣ και για την πλατφόρμα εμβολιασμού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την επισύναψη φωτοτυπίας της κάρτας ΕΚΑΑ σε κάθε συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία προβλέπει η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 19/09/2023 σχετικά με τον τακτικό έλεγχο συνταγών φαρμάκων.


Ο ΠΦΣ ενημερώθηκε από τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ ότι η προσθήκη αυτή προωθείται ως «απαίτηση διακρατικών συμφωνιών», ωστόσο δεν δέχτηκε την επιβάρυνση των φαρμακείων με τη γραφειοκρατική αυτή πράξη, καθώς προβλεπόταν και πρόστιμο.


Τελικά τα δύο μέρη συμφώνησαν να επισυνάπτεται ηλεκτρονικά το αρχείο εικόνας της κάρτας ΕΚΑΑ προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή. Έτσι μηδενίζεται η οποιαδήποτε πιθανότητα σφάλματος και επιβολής περικοπών και προστίμων επί των συνταγών αυτών, όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ. 


Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ηλεκτρονικής επισύναψης της κάρτας ΕΚΑΑ υλοποιείται ήδη από την εταιρεία μηχανοργάνωσης της ΚΜΕΣ σε συνεργασία με τα προγράμματα φαρμακείου, γι' αυτό και εξασφαλίστηκε παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για το συγκεκριμένο σημείο ελέγχου, προκειμένου η εφαρμογή αυτή να έχει ολοκληρωθεί.

Οι διαδικασίες για τη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού

Ο ΠΦΣ δημοσίευσε και αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία διενέργειας και καταχώρισης του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή μέσω της πλατφόρμας του εμβολιαστικού μητρώου: εκτύπωση του «εντύπου διενέργειας» μετά την καταχώριση, επικόλληση ταινίας γνησιότητας, υπογραφές & σφραγίδα, υποβολή των εντύπων μαζί με τις υπόλοιπες συνταγές. Σημειώνεται ότι το σύστημα επιτρέπει την καταχώριση μόνο των συμβατικών εμβολίων, ενημερώνει αν ο πολίτης είναι κάτω των 18 ετών, αν έχει εκτελέσει ήδη συνταγή για εμβόλιο και αν έχει καταχωρηθεί προηγούμενος εμβολιασμός, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα ακύρωσης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα διαλύονται αυτοδικαίως για όσους αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας
ΦΣΑ: Σε λειτουργία το application για τις εφημερίες
Βοηθά τους πολίτες να βρίσκουν άμεσα ποιο φαρμακείο εφημερεύει κοντά τους