Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αίτημα για επαγγελματικό επιμελητήριο φαρμακοποιών

9/10/2017 12:36:34 μμ
Διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από τη στιγμή που θα ανακαλυφθεί μία ουσία σε ένα ερευνητικό εργαστήριο και θα συλληφθεί η ιδέα για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, έως τη στιγμή που το φάρμακο θα καταλήξει στον οργανισμό του ασθενούς και θα τον κάνει καλά, εμπλέκονται πάρα πολλές ειδικότητες και επαγγελματικοί χώροι, στους οποίους ο φαρμακοποιός είναι σημαντικός και χρήσιμος.


Για να προστατευθεί ο πολυπαραγοντικός ρόλος του φαρμακοποιού, ο Νικόλαος Κόλμαν, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών και της Οργανωτικής Επιτροπής του 18ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου (που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο) διατυπώνει το αίτημα «να κλείσει επιτέλους η εκκρεμότητα που υπάρχει και να ιδρυθεί ένα επαγγελματικό επιμελητήριο φαρμακοποιών».


Συνέχισε δε λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, στην οποία δεν υπάρχει φαρμακευτικό επιμελητήριο:

«Είναι σημαντικό να μπουν κάτω από την ίδια στέγη όλοι οι φαρμακοποιοί με πτυχίο και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, τόσο εκείνοι που έχουν φαρμακείο, όσο κι εκείνοι που εργάζονται στην παραγωγή φαρμάκου σε ένα εργοστάσιο, εκείνοι που εργάζονται στα νοσοκομεία, οι πανεπιστημιακοί κ.ο.κ. Αν είμαστε ενωμένοι, τότε και η φωνή μας θα έχει μεγαλύτερη απήχηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλμαν.


Στο αίτημα αυτό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ανταποκρίθηκε θετικά λέγοντας: «Χαίρομαι που βλέπω ότι συγκλίνουμε όλοι μας προς μία κατεύθυνση που είναι η ενιαία έκφραση όλων των δυνάμεων του κλάδου, η συσπείρωση και η δημιουργία μιας ισχυρής συνισταμένης που ο καθένας από τη δική του θέση θα συμβάλει στο μέτρο του δυνατού. Ας είμαστε γεροί και ας συνεχίσουμε τις προσπάθειες για το καλό αυτού που υπηρετήσαμε, αυτού που σπουδάσαμε και αυτού από το οποίο ζούμε».


Στο ίδιο συνέδριο  έγινε και λόγος για την ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κόλμαν κάλεσε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να χρηματοδοτήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια: «Πρέπει να σκεφθούμε ελληνικά και πιστεύω ότι αυτό θα μας πάει μακριά. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα, να δείξουμε εμπιστοσύνη στους νέους συναδέλφους, να συνεισφέρουμε όλοι μαζί, χωρίς ανταγωνισμούς. Αξίζει να επενδύσουμε στην ελληνική έρευνα, που σήμερα γίνεται σε επίπεδο μικροκλίμακας».


Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας δείχνουν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την έρευνα, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών,  Γιώργο Σπυρούλια, ο οποίος μεταφέρει την εμπειρία του από τους φοιτητές Φαρμακευτικής.


Το ενδιαφέρον αυτό ενδεχομένως να συνδέεται και με το ότι το φαρμακείο δεν αποτελεί την επαγγελματική διέξοδο που αποτελούσε άλλοτε, συμπλήρωσε ο καθηγητής, αλλά γεννά ελπίδες για τη μείωση του λεγόμενου «brain drain», του φαινομένου δηλαδή που «παράγουμε επιστήμονες και τους διώχνουμε, γιατί δεν μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου