Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Αιχμές ΙΦΕΤ κατά ΕΟΦ για τις ελλείψεις ενέσιμων φαρμάκων για το διαβήτη

23/6/2023 4:58:43 πμ
Όσα ειπώθηκαν σε έκτακτη συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Aμεσες και δραστικές λύσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η επάρκεια στα ενέσιμα σκευάσματα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ζητούν τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), τονίζοντας πως πολλοί πάσχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες της κατάστασης που διαμόρφωσαν οι παραπάνω ελλείψεις.

Οι ασθενείς είχαν πρόσφατα συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου και με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από τον ΕΟΠΥΥ και τον ΙΦΕΤ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας τόνισε ότι στη δύσκολη αυτή προσπάθεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και στο ΚΜΕΣ του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη, κατά το δυνατόν, ακριβής εκτίμηση των πασχόντων που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησής τους, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο από τη συνταγογράφηση όλους όσους «βαφτίστηκαν» διαβητικοί και απέκτησαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σκευάσματα, στερώντας τα από τους ανθρώπους που τους είναι πραγματικά απαραίτητα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του διαβήτη τους. Ο πλέον ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να φτάσουν οι θεραπείες αυτές στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι η αυστηρή διάθεσή τους κατόπιν συνταγογράφησής τους.

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι από δύο μηνών και πλέον ο Οργανισμός, έχοντας διαπιστώσει την υπέρμετρη αύξηση τόσο στη συνταγογράφηση όσο και στις ποσότητες των συνταγογραφούμενων ενέσιμων σκευασμάτων, πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αναστάτωση στους πάσχοντες. Ταυτόχρονα ενημέρωσε την υπουργό ότι ήδη από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχουν αποσταλεί συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν υιοθέτηση κριτηρίων συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο συνταγογράφησης σε ανθρώπους που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα ενέσιμα φάρμακα χωρίς να είναι πάσχοντες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ ανέφερε ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο, στις 31/03/2023 να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει 9.000 περίπου συσκευασίες. Από αυτές έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής στην αγορά μερικές μόνο ποσότητες και στο ΙΦΕΤ, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρίου, δεν γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί και δεν διαθέτει κωδικούς και για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες του 1mg, τριμηνιαίας θεραπείας, τη στιγμή που έχει εγκρίνει και έχει δώσει άδεια στο ΙΦΕΤ για την αγορά και εισαγωγή τους στη χώρα.

Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει το θέμα και τις προτάσεις όλων των φορέων, ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ