Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αγαπητέ πελάτη: Δεν ευθύνεται ο φαρμακοποιός για τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ

9/1/2018 11:02:26 πμ
Επιστολή προς τους πολίτες είναι αναρτημένη σε όλα τα φαρμακεία της Αττικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών δέχονται καθημερινά οι φαρμακοποιοί, καθώς τους θεωρούν υπεύθυνους για τις τσουχτερές τιμές πολλών σκευασμάτων ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που καταγράφονται επεισοδιακοί διάλογοι εντός των φαρμακείων, με τους πελάτες να βλέπουν ότι χρεώνονται παραπάνω από τις προτεινόμενες λιανικές τιμές που αναγράφονται στις συσκευασίες των σκευασμάτων.


Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πώλησης ενός ευρέως γνωστού φαρμάκου, όπως είναι το Depon.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, το τιμολόγιο αγοράς έχει τις χονδρικές τιμές της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ η συσκευασία του φαρμάκου τις προτεινόμενες λιανικές τιμές.


Depon max. Χονδρική τιμή: 1,61 + ΦΠΑ = 1,71 και προτεινόμενη λιανική τιμή: 1,63!


Γίνεται σαφές ότι αν ο φαρμακοποιός πουλήσει με βάση την προτεινόμενη λιανική, τότε θα ζημιωθεί με 0,8 ευρώ για το συγκεκριμένο σκεύασμα.


Επίσης, ενδεικτικά είναι και τα παραδείγματα για άλλα σκευάσματα Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων:

  • Μundisal: Πριν από την απελευθέρωση: Χ.Τ.: 1,2€, Λ.Τ.: 1,72€
    Μετά την απελευθέρωση: Χ.Τ.: 3,63€ και ενδεικτική Λ.Τ.: 2,00€
  • Protalgon: Χ.Τ.: 2,45€, ενδεικτική Λ.Τ.: 1,80€ και προτεινόμενη Λ.Τ.: 3,38€

Όπως έχουν εξηγήσει οι φαρμακοποιοί, το κουτί αναγράφει 1,80 και ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ζητά 3,38€. Αν και οι ενδεικτικές τιμές δεν είναι δεσμευτικές για το φαρμακοποιό, αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την αξιοπρέπειά του: «Πώς θα πείσεις τον πελάτη ότι η αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή είναι μικρότερη της χονδρικής τιμής που τα προμηθεύεσαι; Και αυτός θα το πιστέψει και θα πληρώσει παραπάνω; Θα του δείχνεις συνεχώς τιμολόγια αγοράς; Δεν θα έχει την υποψία ότι τον κλέβεις;», αναφέρουν.


Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α., Κ. Λουράντος: «αυτοί οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι που σκέφθηκαν και επέβαλαν νομοθετικά το μέτρο της απελευθέρωσης της χονδρικής τιμής με… καθήλωση της λιανικής, θέλουν όχι μόνο να μας εκθέσουν, αλλά και να ικανοποιήσουν τις βιομηχανίες που ζητούσαν αυξήσεις για να κάνουν… τον ψόφιο κοριό για τις μειώσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων».


Μετά τα δεκάδες περιστατικά που έχουν σημειωθεί, το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. αποφάσισε να διανείμει σε όλα τα φαρμακεία της Αττικής ένα έντυπο, το οποίο θα πρέπει να αναρτηθεί σε περίοπτη θέση εντός του φαρμακείου.


Μέσα από το έγγραφο, που θα πρέπει να τυπώσουν όλοι οι φαρμακοποιοί, δείτε το έντυπο εδώ, πληροφορούνται οι πολίτες ότι:

  1. Οι τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. καθορίζονται πλέον ελεύθερα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και όχι από το υπουργείο Υγείας, όπως τα υπόλοιπα φάρμακα.
  2. Οι αναγραφόμενες επί των συσκευασιών προτεινόμενες λιανικές τιμές, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι παραπλανητικές, αφού τις περισσότερες φορές η χονδρική τιμή, με την οποία τα προμηθεύονται τα φαρμακεία από τις εταιρείες, είναι μεγαλύτερη της προτεινόμενης λιανικής τιμής.

«Οι φαρμακοποιοί ουδεμία ευθύνη φέρουν τόσο για τις παραπλανητικές τιμές επί των συσκευασιών όσο και για τις υπέρογκες αυξήσεις, που προέκυψαν από την απελευθέρωση των τιμών τους, για την οποία ήταν αντίθετοι εξαρχής».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφορούν στην Ελλάδα από την Plac Control
Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου