Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αδ. Γεωργιάδης: Τα «βάζει» με τους φαρμακοποιούς

15/2/2024 11:04:32 μμ
Υπονόησε ότι έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους ασθενείς εδώ και 2 χρόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί, έδωσε τις δικές του εξηγήσεις στο σάλο που έχει προκληθεί με τις αυξήσεις στις συμμετοχές των ασθενών στα φάρμακα. Τόνισε ότι η αλλαγή υπολογισμού του ποσοστού αποζημίωσης των γενοσήμων συμπεριλαμβανόταν σε νόμο του 2022 (με έναρξη εφαρμογής ένα χρόνο μετά, εφόσον εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση). 


Όπως ανέφερε, στόχος ήταν να δοθεί χρόνος «να ενημερώσουν οι φαρμακοποιοί τους πελάτες τους» και τώρα εκείνος ανέλαβε να θέσει σε εφαρμογή το νόμο δύο χρόνων πριν. Στη συνέχεια εξηγώντας ότι πλέον αποζημιώνεται μόνο το φτηνότερο γενόσημο, αναφέρθηκε και πάλι στους φαρμακοποιούς λέγοντας: «δουλειά του φαρμακοποιού είναι να εξηγεί στον ασθενή ότι έχει 10 επιλογές με την ίδια δραστική ουσία» και να αναλύει πόσο κοστίζει καθεμία από αυτές.


Ο ΠΦΣ, σε ανακοίνωσή του, έσπευσε να «απαντήσει» στον Αδ. Γεωργιάδη ότι ως Σύλλογος είχε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να αλλάξει τον εν λόγω νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων. Επιπλέον υπογραμμίζει την ανάγκη να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου, «προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού».

Το παράδειγμα των στατινών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΦΣ ετοίμασε χθες έναν πίνακα για την ενημέρωση του κοινού, ενώ δημοσίευσε το παράδειγμα των στατινών για να αναδείξει το μέγεθος της αλλαγής που έχει προκύψει για την τσέπη των πολιτών. Όπως αναφέρει για ένα σκεύασμα με ροσουβαστατίνης 40mg/tab και Λ.Τ= 23,28€, η νέα συνολική συμμετοχή υπολογιζόμενη με 25% ανέρχεται στα 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€). Επίσης, για σκεύασμα ατορβαστατίνης 40mg/tab με Λ.Τ=9,50€ η νέα συνολική συμμετοχή 25% είναι: 3,99€ (από 2,34€). Παράλληλα φάρμακο με σιμβαστατίνη 40mg/tab η συμμετοχή δεν αλλάζει (1,84€), γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών.

Μέρος των δαπανών μετακυλίεται στους καταναλωτές και στους απόρους

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό των ασθενών και να τονίζουν τη μετακύλιση μέρους της φαρμακευτικής δαπάνης στους καταναλωτές. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Φθιώτιδας Θ. Γουβαλάς, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, από το 2014 μέχρι τώρα, κάθε έτος η επιβάρυνση του ασθενούς αυξάνεται περίπου κατά 1%. «Ξεκινώντας δηλαδή από το 14-14,5% που ήταν το 2015, φτάσαμε το 2022 να είναι 23,5% η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη του φαρμάκου», τόνισε. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δυστυχώς οι επιπλέον επιβαρύνσεις αφορούν τώρα και τους απόρους, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα 0% συμμετοχής στη φαρμακευτική τους αγωγή και πλέον έχουν 25%.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας;
Η f-anazitisi σας βοηθά να το αντιμετωπίσετε!
ΤΕΑΥΦΕ: Έρχεται η δυνατότητα πληρωμής εισφορών σε όλες τις τράπεζες
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου με τη συμμετοχή των φαρμακείων
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»