Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Α. Γεωργιάδης: Αλίμονο αν κατέρρεε ο ΕΟΠΥΥ

12/9/2013 9:53:35 πμ
Ο υπουργός Υγείας στο Real Fm δηλώνει ότι η εικόνα κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν ισχύει αλλά και ότι οι εισπράξεις του πάνε καλά...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



"Δεν ισχύει η εικόνα της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ. Αλίμονο αν κατέρρεε ο ΕΟΠΥΥ. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη γίνει κάτι τέτοιο, και περισσότερα από αυτά που νόμιζε η τρόικα για να ελέγχουμε πλήρως την άνοδο των δαπανών", ήταν το σχόλιο του Α. Γεωργιάδη για τον ΕΟΠΥΥ στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή στο Real Fm για τη φημολογία κατάρρευσης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας.


Τονίζει δε ότι "Οι τελευταίοι 2 μήνες όσον αφορά τις εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές ήταν εντυπωσιακή. Τα ασφαλιστικά ταμεία πλέον πληρώνουν σε πραγματικό χρόνο τον ΕΟΠΥΥ και τα βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτομάτως διαχωρίζεται το κομμάτι που είναι για τη σύνταξη με το κομμάτι που είναι για την υγεία. Τα νούμερα ήταν εντυπωσιακά. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός μέχρι το τέλος του χρόνου, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να έχει περισσότερα χρήματα από όσα νομίζαμε."


Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η "Καθημερινή" οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ εκτοξεύτηκαν από 4,8 δισ. ευρώ το 2010, σε 8,05 δισ. ευρώ φέτος. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στον ΟΑΕΕ, όπου πάνω από το 50% των ασφαλισμένων δεν πληρώνει εισφορές. Τα έσοδα του ΙΚΑ είναι μειωμένα πάνω από 85 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ενώ στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο του ιδιωτικού τομέα, το ΕΤΕΑ, το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα στο ΙΚΑ στο 8μηνο έπεσαν σε 9,79 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι ήταν πάνω από 11 εκατ. ευρώ και το 2009 14,22 εκατ. ευρώ.

Οι συνδικαλιστές της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής και το προεδρείο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως σε πρώτη φάση, δηλαδή εντός του 2013, οι επικουρικές θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις θα υποστούν και νέα μείωση κατά 10%.
Στην κορυφή της πυραμίδας των μεταβολών είναι τα επικουρικά των πρώην ευγενών Ταμείων, κυρίως αυτά των Τραπεζών, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο ύψος των συντάξεων που παρείχαν σε συνθήκες άνθησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε κατάργηση οδηγείται και το επικουρικό των ναυτικών, ενώ μέτρα αναμένεται να λάβουν και τα ταμεία που είναι ΝΠΙΔ, προκειμένου να κερδίσουν λίγα χρόνια βιωσιμότητας.

Πλήρως απαξιωτικά ήταν και τα σχόλια για την αποτελεσματικότητα της νέας ρύθμισης περί των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού αφήνει εκτός συστήματος τον κύριο όγκο των οφειλετών και δη όλων όσοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αφού δεν τίθεται κανένα κριτήριο για την κατάσταση ανεργίας ή χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ήδη το 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα κι επομένως έχουν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης νοσοκομειακών εξόδων, ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό αγγίζει το 55%.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή