Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Εμβόλια και αναλώσιμα υλικά δώρισε η Pfizer Hellas
Μέσω της εκστρατείας προληπτικής ιατρικής της "Ανοιχτής Αγκαλιάς"
Παγκόσμιος συναγερμός για την ηπατίτιδα
Πιέσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων διεθνώς
Τα αναψυκτικά σχετίζονται με προβλήματα μνήμης
Ακόμα και τα διαίτης επιδρούν στον εγκέφαλο και στην καρδιά


Θεσμοθετούνται οι ιατρικές πράξεις εντός των φαρμακείων

19/4/2017 2:01:51 μμ
Πυρ ομαδόν από τους γιατρούς και η απάντηση των φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά από χρόνια επίμονων προσπαθειών των φαρμακευτικών συλλόγων, τελικώς το υπουργείο Υγείας ενέταξε εντός του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν «ιατρικές πράξεις» εντός των φαρμακείων τους ("τα συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ φαρμακεία, δύνανται να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης υπό την εποπτεία της οικείας Δ.Υ.Πε."), μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια χωρίς όμως να είναι θεσμοθετημένη και χωρίς βέβαια να αμείβεται ο Έλληνας φαρμακοποιός.


Οι πράξεις αυτές, όπως είναι η μέτρηση της πίεσης, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, η μέτρηση γλυκόζης κτλ., θεσμοθετούνται πλέον στο πλαίσιο της οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας των ασθενών και θα διενεργούνται νόμιμα στα φαρμακεία από τους επαγγελματίες υγείας.


Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αν και πρόκειται για τη διενέργεια πράξεων που δεν ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και γίνονται εδώ και χρόνια ατύπως μέσα στα φαρμακεία, ο ιατρικός κόσμος έσπευσε να καταδικάσει την όλη απόφαση της κυβέρνησης με ανακοινώσεις και «βαρύγδουπα» δελτία τύπου.


Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ ζητά να αποσυρθεί άμεσα το Σχέδιο Νόμου, «πριν η ελληνική κοινωνία θρηνήσει θύματα (!)». Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος: «θεωρούμε απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες. Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς».


Στο ίδιο μήκος κινείται και η ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη επικινδυνότητα που ενέχει για τη δημόσια υγεία η δυνατότητα διενέργειας ιατρικών πράξεων από φαρμακοποιούς και η ένταξή τους ως φορείς στην ΠΦΥ για διενέργεια ιατρικών πράξεων.


Σε αυτές τις ανακοινώσεις ο φαρμακοποιός και ταμίας του Π.Φ.Σ., Ηλίας Χαλιγιάννης, έγραψε χαρακτηριστικά στο blog των φαρμακοποιών ότι «η ανακοίνωση του ΙΣΑ, εμποτισμένη με επιστημονική και δεοντολογική εμπάθεια σε ό,τι αφορά την προσθήκη του φαρμακοποιού στο σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτυγχάνει να πείσει, όχι επειδή στηρίζεται σε εσφαλμένες αναλύσεις και αναχρονιστικές δοξασίες, αλλά γιατί δεν υπάρχει καμία ανάλυση που θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει σε συνειδητή δράση».

Σαφώς ειρωνευόμενος για τη στάση των γιατρών ο κ. Χαλιγιάννης προσθέτει πως «μπορεί βέβαια μέχρι σήμερα να μη θρηνήσαμε θύματα για την υιοθέτηση του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, όπως και ήταν φυσικό, μέτρο για το οποίο προειδοποιούσε αορίστως και γενικώς ο ΙΣΑ στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας την ίδια φονταμενταλιστική ρητορική, σίγουρα όμως θα θρηνήσουμε θύματα στα ελληνικά νοσοκομεία, αν -μεταξύ άλλων- το ελληνικό φαρμακείο δεν θεσμοθετηθεί επίσημα ως χώρος ανοσοποίησης του ελληνικού πληθυσμού σε εκείνους που διατρέχουν τον κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν από τον ορότυπο και τους υπο-οροτύπους του ιού της γρίπης…»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έκαναν αιμοκάθαρση… όπου έβρισκαν νοσοκομείο ανοικτό
Η απάντηση του ΠΦΣ για το ρόλο του φαρμακοποιού στην περίθαλψη


Σχετικά άρθρα

13o Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο
Ανάπτυξη-Εκπαίδευση-Καινοτομία: Τα εφόδια για τη βιωσιμότητα του φαρμακείου
ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η νέα κωδικοποίηση στο μητρώο ΕΚΑΠΤΥ
Τι πρέπει να γνωρίζουν τα φαρμακεία
46 εκατομμύρια Ευρωπαίοι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία
Η απάντηση του ΠΦΣ για το ρόλο του φαρμακοποιού στην περίθαλψη
Στις Βρυξέλλες και πάλι ο Π.Φ.Σ. για την PGEU
Τα θέματα που θα συζητηθούν για το επάγγελμα του φαρμακοποιού