Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θεσμοθέτηση υπηρεσιών: η επόμενη διεκδίκηση των φαρμακοποιών

22/11/2016 9:23:35 πμ
Αναλυτική περιγραφή από το ταξίδι του κ. Κωνσταντίνου Λουράντου στις Βρυξέλλες και στη Γενική Συνέλευση της PGEU
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναλυτική περιγραφή από το ταξίδι του κ. Κωνσταντίνου Λουράντου στις Βρυξέλλες και στη Γενική Συνέλευση (G.A.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU) έδωσε ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook. Το ταξίδι φαίνεται πως ολοκληρώθηκε μέσα σε 24 ώρες, αφού την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. όφειλε να παραστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης του Υπουργείου Υγείας, όπου και κατέθεσε  τα αποτελέσματα που αφορούσαν τη φαρμακευτική δαπάνη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση της PGEU;

Το πιο σημαντικό μέρος της συζήτησης φαίνεται πως αφορούσε τις υπηρεσίες που παρέχονται στα φαρμακεία, θέμα το οποίο θα αποτελέσει και την επόμενη κυριότερη διεκδίκηση του Συλλόγου από την Πολιτεία, όπως γράφει ο ίδιος ο κ. Λουράντος.

Υπηρεσίες στο φαρμακείο

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο: "Οι αλλαγές στον κλάδο αφορούν κυρίως τον τρόπο λειτουργίας του φαρμακείου, με την καθιέρωση και θεσμοθέτηση των υπηρεσιών φαρμακείου προς τους πολίτες. Όπως προκύπτει και από τη σχετική δήλωση που η Γ.Γ. της PGEU απέστειλε προς το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν δική μας αίτησης, η ενσωμάτωση των υπηρεσιών φαρμακείου και η καλύτερη αξιοποίηση των ικανοτήτων των φαρμακοποιών στο σύστημα υγείας είναι σημαντική όχι μόνο για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, όπως επίσης γιατί με τον τρόπο αυτό, μπορεί να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες για τα συστήματα υγείας.

Από τη άλλη πλευρά αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα φαρμακεία μας γιατί στην πράξη πλέον ισχυροποιείται ο ρόλος μας και σίγουρα στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και οικονομικό αντίκρισμα, όπως γίνεται σε κάποια Ευρωπαϊκά κράτη."

Ελλείψεις

Για το θέμα των ελλείψεων, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών είπε πως "δημιουργείται μια κίνηση, προκειμένου σε κάποιο βαθμό να ελεγχθούν, με τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η ελληνική αντιπροσωπεία εστίασε σε πολύ σοβαρές για τη χώρα μας ελλείψεις (παιδικά εμβόλια, φάρμακα αναντικατάστατα κλπ.), οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στις παράλληλες εξαγωγές, καθόλα μεν νόμιμες αλλά ουδόλως ηθικές…"

Φάρμακα από διαδίκτυο

Πάνω από το 50% των φαρμάκων που πωλούνται από το διαδίκτυο είναι πλαστά, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λουράντος, σημειώνοντας ότι το για το θέμα αυτό έγινε εκτενής αναφορά. "Τα σχετικά sites σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% είναι αδιευκρίνιστο από πού προέρχονται" συμπληρώνει ο κ. Λουράντος και συνεχίζει: "Αναφέρθηκαν μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων παρά τις απαγορεύσεις ανθεί. Στην Αμερική μάλιστα 11.000 ιστοσελίδες, που πωλούν συνταγογραφούμενα φάρμακα on line, βρέθηκε ότι λειτουργούν παράνομα, η δε on line πώληση ανεξέλεγκτων και μη ασφαλών φαρμάκων είναι ευρέως αναγνωρισμένη σαν μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στην Ευρώπη ο έλεγχος της on line πώλησης έχει ανατεθεί στους φαρμακευτικούς συλλόγους μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την ταυτόχρονη απαγόρευση πώλησης φαρμάκων.

Το ζήτημα είναι ότι αυτή την εμπειρία που αποκομίζουμε από την Ευρώπη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε και κυρίως να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο λειτουργίας των δικών μας φαρμακείων."


Με αυτή την αφορμή η ελληνική πλευρά επισήμανε ότι "η PGEU οφείλει να λειτουργεί περισσότερο δραστικά προς τα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. και λιγότερο συμβουλευτικά προς τα μέλη κράτη" και, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., "γιΆ αυτό και η συμμετοχή της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου 2017 στο Ex-Co (εκτελεστικό συμβούλιο) της PGEU είναι πολύ σημαντική".


Κλείνοντας ο κ. Λουράντος ενημερώνει τους συναδέλφους του ότι επέστρεψε από τις Βρυξέλλες "με ένα πακέτο δράσεων που οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε προς όφελος των φαρμακείων και θα παρουσιαστούν στα πρώτα Διοικητικά μας Συμβούλια. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις υπηρεσίες και θα συνεχίσουμε και με άλλα πεδία διεκδίκησης."

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου