Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θανατηφόρα λάθη στη λήψη φαρμάκων και ο ρόλος του φαρμακοποιού

27/2/2018 10:24:13 πμ
Η Βρετανία αλλάζει το ποινικό της σύστημα για να αποφευχθούν οι θάνατοι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Jeremy Hunt, ο υπουργός Υγείας της Αγγλίας, αποφάσισε τη δραστική λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των λαθών που σχετίζονται με τη λήψη φαρμάκων στο βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS).

 

Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από έρευνα των βρετανικών πανεπιστημίων York, Manchester και Sheffield που έδειξε ότι τα λάθη στη φαρμακευτική αγωγή προκαλούν 712 θανάτους το χρόνο στην Αγγλία και εμπλέκονται σε 1.700 έως και 22.303 άλλα θανατηφόρα περιστατικά.


Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 270 εκατομμύρια τέτοια λάθη (π.χ. λάθος φάρμακο, λάθος δόση κτλ.), το 71% των οποίων εμφανίζονται όταν οι ασθενείς παρακολουθούνται από ένα γενικό γιατρό ή ένα νοσηλευτή. Τα λάθη συμβαίνουν συχνότερα στους ηλικιωμένους και σε εκείνους που λαμβάνουν πολλά φάρμακα. Πάντως, τα 3/4 αυτών των λαθών δεν προκαλούν προβλήματα στους ασθενείς.


Σύμφωνα λοιπόν με τον Hunt, τα λάθη που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή τόσο στο NHS όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, «προκαλούν τρομακτικά πολλές βλάβες και θανάτους, οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν πλήρως».


Στα σχέδιά του λοιπόν περιλαμβάνεται αρχικά το εξής μέτρο: όταν θα γίνεται μια εισαγωγή ασθενούς σε νοσοκομείο, το νοσοκομείο θα λαμβάνει από το γενικό γιατρό του ασθενούς στοιχεία για τις προηγούμενες συνταγογραφήσεις, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν η εισαγωγή οφείλεται σε φάρμακα. Σε πρώτη φάση, το μέτρο θα ισχύσει για ασθενείς με γαστρεντερική αιμορραγία και οι γιατροί θα είναι σε θέση να ελέγξουν, για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής έχει λάβει μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο αλλά δεν του έχει χορηγηθεί άλλο φάρμακο για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης πεπτικής αιμορραγίας. Το σύστημα θα επεκταθεί αργότερα και σε άλλες καταστάσεις.

 

Μελετάται επίσης η εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων στο NHS που θα παρακολουθούν τη συνταγογράφηση.

Ο ρόλος των φαρμακοποιών

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας σκέφτεται να αλλάξει το τρέχον ποινικό σύστημα, κατά το οποίο όσοι φαρμακοποιοί κάνουν λάθη σχετικά με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής διώκονται, προσφέροντάς τους –σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian»– περισσότερες επιλογές «άμυνας».

 

Η Leyla Hannbeck, η επικεφαλής φαρμακοποιός του εθνικού συλλόγου φαρμακοποιών φαρμακείου (National Pharmacy Association), σχολίασε σχετικά ότι οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί διανέμουν περίπου 1 δισεκατομμύριο συνταγογραφούμενα φάρμακα το χρόνο. «Εκτιμάται ότι για τα 6,6 εκατομμύρια περίπου από αυτά τα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί θέτουν ερωτήματα και συζητούν με τον ασθενή, βοηθώντας έτσι να επιλυθούν πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024