Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Θα ενταχθεί τελικά το εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών;

9/12/2016 1:09:20 μμ
Σταθερή επιδημιολογική επίπτωση εμφανίζει η νόσος και εντείνεται ο προβληματισμός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προσφάτως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στη χώρα, προκαλώντας ανησυχία σε γιατρούς και κοινό αλλά και έντονο προβληματισμό στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει πάρει ακόμα μια οριστική απόφαση για το επίμαχο εμβόλιο.


Καθώς η μηνιγγίτιδα Β απειλεί κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά, γονείς και παιδίατροι το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο επιτακτικά ζητούν την επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών μέσω της ένταξης του εμβολίου.


Αν και τονίζεται από τους ιατρικούς κύκλους ότι η μηνιγγίτιδα Β παραμένει μια σπάνια νόσος, ωστόσο το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το μόνο που προς το παρόν απουσιάζει από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ώστε να παρέχεται πλήρης εμβολιαστική κάλυψη για όλα τα απειλητικά για τη ζωή νοσήματα τουλάχιστον στις ευπαθείς ομάδες.


Σημειωτέον ότι οι υπόλοιπες οροομάδες (A,C, W,Y) έχουν σχεδόν εκλείψει, η οροομάδα Β εμφανίζει σταθερή επιδημιολογική επίπτωση.


Στο πλευρό της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ), η οποία ζητά την ένταξη του εμβολίου εδώ και κάποια χρόνια, έχουν συνταχθεί η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, οι Παιδιατρικές Ενώσεις της Λάρισας αλλά και Παιδίατροι της Κρήτης,όπου μόνο τον Νοέμβριο εκδηλώθηκαν τέσσερα κρούσματα σε μικρά παιδιά.

Ανησυχία και από βουλευτές

Παράλληλα, ανησυχίες έχουν εκφραστεί και από βουλευτές σχετικά με το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β. Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 5 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις,μεταξύ άλλων από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, και Ένωση Κεντρώων,που ρωτούν πότε αναμένεται η ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί για το ίδιο θέμα από το 2014 στις 17.

Το υπουργείο Υγείας επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους αφορούσαν το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Όπως τονίζουν, δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού, αλλά στοχευμένου για τις πιο ευπαθείς ομάδες, γεγονός που θα επιτρέψει σε χιλιάδες γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους παρά την οικονομική κρίση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών