Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


7 μύθοι για τη νόσο του Πάρκινσον

11/4/2017 11:17:14 πμ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η νόσος Πάρκινσον, η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική ασθένεια μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ που προσβάλλει 7-10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς μύθους, παρά την πρόοδο της Ιατρικής που σήμερα μπορεί να προσφέρει πολλά και καλά χρόνια ζωής στους ασθενείς.

 

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Πάρκινσον (11η Απριλίου), η εταιρεία εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» παρουσίασε καταρρίπτει τους σημαντικότερους μύθους που επικρατούν για την ασθένεια:

Μύθος 1: Η νόσος Πάρκινσον επηρεάζει μόνο την κίνηση.

Η αλήθεια: Αρκετά είναι και τα μη κινητικά συμπτώματα, αφού ανάλογα με το στάδιο μπορεί να επηρεάσει: την όσφρηση, την ψυχική διάθεση, την κατάποση και τον ύπνο, ακόμα και τη λειτουργία των εντέρων, την εφίδρωση, τη σκέψη, την ομιλία, την έκφραση του προσώπου.

Μύθος 2: Το τρέμουλο (τρόμος) είναι το πιο συχνό κινητικό σύμπτωμα.

Η αλήθεια: Αυτό που εκδηλώνουν όλοι οι ασθενείς είναι οι αργές κινήσεις (βραδυκινησία), ενώ ο τρόμος παρουσιάζεται στο 30% των ασθενών. Προσοχή! Αν ένας ασθενής τρέμει χωρίς να έχει βραδυκινησία, δεν έχει νόσο Πάρκινσον!

Μύθος 3: Δεν υπάρχει τρόπος να διαγνωστεί η νόσος.

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απεικονιστική ή διαγνωστική εξέταση, ωστόσο η διάγνωση γίνεται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού με ειδικά ερωτηματολόγια, καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις που θα αποκλείσουν άλλα νοσήματα.

Μύθος 4: Δεν υπάρχει θεραπεία.

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει θεραπεία που να απαλλάσσει οριστικά από τη νόσο, ωστόσο οι διαθέσιμες φαρμακευτικές, επεμβατικές θεραπείες, καθώς και φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, γυμναστική, προσαρμογές στον τρόπο ζωής χαρίζουν πολλά χρόνια μιας σχεδόν φυσιολογικής ζωής.

Μύθος 5: Η νόσος Πάρκινσον είναι κληρονομική.

Η αλήθεια: Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή και πιστεύεται ότι στην ανάπτυξή της παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες (περιβαλλοντικοί και γενετικοί). Μόνο το 5- 10% των κρουσμάτων έχουν αληθινή γενετική συσχέτιση.

Μύθος 6: Το Πάρκινσον προκαλεί ακινησία.

Η αλήθεια: Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται βαθμιαία, γι' αυτό ο ασθενής πρέπει να κινείται το περισσότερο δυνατόν. Με την κατάλληλη θεραπεία και τη γυμναστική, σοβαρός περιορισμός της κινητικότητας εμφανίζεται μόνο μετά από τουλάχιστον 15-20 χρόνια νόσου.

Μύθος 7: Το Πάρκινσον είναι ασθένεια των ηλικιωμένων.

Η αλήθεια: Μπορεί να προσβάλλει και πολύ νεότερους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 5-10% των ασθενών έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών, αφού η ασθένειά τους άρχισε όταν ήταν 30άρηδες ή ακόμα και 20άρηδες. Στους νεαρούς ασθενείς, χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το επίμονο «πιάσιμο» στον ώμο, για το οποίο δεν ανευρίσκεται εμφανής αιτία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»