Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


23 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα κατάρτισε το υπουργείο Υγείας

18/7/2018 12:07:21 μμ
Στο πλαίσιο μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προς όφελος του πολίτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην ανάρτηση 23 θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ιστοσελίδα του έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, καταγράφοντας έτσι την υλοποίηση της σχετικής μνημονιακής απαίτησης, αν και για την αποτελεσματικότερη περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, ο στόχος είναι να καταρτισθούν τουλάχιστον 70 πρωτόκολλα συνολικά.

Σε μήνυμά του ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, Γιώργος Γιαννόπουλος, αναφέρει ότι προγραμματίζεται η διασύνδεση των πρωτοκόλλων αυτών με το σύστημα κλειστών νοσηλίων των νοσοκομείων, η ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης του ιατρικού ιστορικού, η ανάπτυξη του Φακέλου Ασθενή και η δημιουργία Μητρώων Χρόνιων Παθήσεων για την καλύτερη διαχείριση των ασθενειών από το σύστημα και την εφαρμογή κανόνων ορθής κλινικής πρακτικής.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι "το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προς όφελος του Πολίτη. Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ταχύτερης διάγνωσης, της βέλτιστης θεραπείας, της αποτελεσματικότερης παρακολούθησης των ασθενών αλλά και της πλέον αποδοτικής διαχείρισης των πόρων για την υγεία, έχει προχωρήσει από τον Μάιο πέρυσι, σε ανασύσταση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την κατάρτιση και επεξεργασία των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών.


Η Επιτροπή αυτή είναι υπεύθυνη για την έγκριση και εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης στην κλινική πράξη, μέσω της ενσωμάτωσής τους στις ηλεκτρονικές εφαρμογές υγείας.

Παράλληλα προωθείται η ανάπτυξη κλινικών πρωτοκόλλων τα οποία θα ενσωματωθούν στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και θα διασυνδεθούν με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, η ανάπτυξη και ενσωμάτωση στη συνταγογράφηση ενός συνοπτικού ιατρικού ιστορικού, η ανάπτυξη του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή και η δημιουργία Μητρώων Χρονίων Παθήσεων.


Η σύνταξη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων βασίστηκε στις εισηγήσεις των αντίστοιχων Επιστημονικών Ομάδων Εργασίας αποτελούμενων από ιατρούς με αποδεδειγμένη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία στο εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο.
Απώτερος στόχος είναι να αποτελέσουν τα εργαλεία αυτά ηλεκτρονικής υγείας ένα χρήσιμο βοήθημα για την εφαρμογή κανόνων ορθής κλινικής πρακτικής, με στόχο την αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας, αλλά και ένα εργαλείο συλλογής μεγάλων δεδομένων (big data) για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με πολιτικές υγείας".

Τα πρωτόκολλα

Στην ανάρτηση, περιλαμβάνονται 23 θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα ακόλουθα νοσήματα:

  • Ρευματολογικά νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα)
  • Νοσήματα του γαστρεντερικού (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn, γαστροπροστασία)
  • Λοιμώξεις (βρογχίτιδα, ρινοκολπίτιδα, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πνευμονία κοινότητας, λοιμώδη γαστρεντερίτιδα, ουροποιητικού)
  • Διαβήτη (ΣΔτΙ, ΣΔτΙΙ, ΣΔΚ, νεογνικό, άλλων τύπων, υποϊνσουλιναιμία από ιατρικές πράξεις)
  • Δυσλιπιδαιμία
  • Ψωρίαση
  • Οστεοπόρωση και νόσο Paget
  • Καρδιαγγειακά (για κολπική μαρμαρυγή)
  • Υπέρταση.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται άλλες οκτώ κατηγορίες νοσημάτων, που αφορούν οφθαλμολογικά, ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα, σπάνιες παθήσεις, επώδυνα σύνδρομα, νεοπλασίες, παθήσεις του αναπνευστικού και αιματολογικά.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό