Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


13 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού

13/2/2017 9:44:33 πμ
Η πλειονότητα των νέων αγνοεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και τη διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις 13 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού.

Οι παρεμβάσεις και εκδηλώσεις που θα οργανωθούν ανά την Ελλάδα με αφορμή αυτή την ημέρα είναι περισσότερο από αναγκαίες, καθώς λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, η πλειονότητα των νέων αγνοεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και τη διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας, τα οφέλη και τη χρήση του προφυλακτικού, γεγονός που έχει θλιβερές συνέπειες, σύμφωνα με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή": 

  • Η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά διακοπής κυήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 22% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση, ενώ επίσης είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από αυτές, και συγκεκριμένα το 10% του συνόλου, είναι έφηβες».
  • Το 23% των οροθετικών ατόμων και το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του.
  • Σημαντική αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα χλαμύδια, τον έρπη των γεννητικών οργάνων και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς και με τις μεθόδους πρόληψης.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

 

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μία ακόμα αφορμή για να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα παραμένει ένα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως υποχρεωτικό μάθημα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα οι νέοι και οι νέες ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο και τους φίλους τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ανοιχτά τα θέματα που τους απασχολούν με τους γονείς ή τους καθηγητές τους.


Στη Γαλλία το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001, με υπουργική εγκύκλιο έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α? τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους