Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


112 κωδικοί φαρμάκων εξαφανίστηκαν από τα φαρμακεία

23/3/2015 11:46:32 πμ
Λείπουν φάρμακα που δεν υπάρχει ενδιαφέρον για παράλληλες εξαγωγές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καθημερινός αγώνας δρόμου για μια αντιπηκτική ένεση, για ένα εμβόλιο ή ακόμη και για ένα κουτί αντιβιοτικού Vibramycin των 100 mg φαίνεται πως δίνουν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι τελικά και καταφεύγουν ....στο Facebook ζητώντας ο ένας από τον άλλο φάρμακα για να καλύψουν τις ελλείψεις φαρμάκων.



Δεκάδες ασθενείς γίνονται μάρτυρες διαλόγων του τύπου: «παιδιά, επείγομαι. Ένα Keppra (σ.σ. αντιεπιληπτικό φάρμακο). SOS», «Έχω, αλλά πού θα σε πετύχω να σου το δώσω;»


 

Η λίστα των βασικών ελλείψεων φαρμάκων περιλαμβάνει 112 κωδικούς φαρμάκων. Είναι ενδεικτικό ότι φαρμακαποθήκη είχε παραγγείλει 32.000 τεμάχια Vibramycin 100 mg (αντιβιοτικό) και παρέλαβε 10.013, ενώ από τα 38.000 τεμάχια Crestor 5 mg x 14 (στατίνη) τελικά έλαβε 8.202. Αντίστοιχα, παρέλαβε 2.758 τεμάχια από το αντιφλεγμονώδες - παυσίπονο Voltaren 75 mg x 20 έναντι 12.000 παραγγελιών και ούτε ένα από τα 20.000 κουτιά Zoloft (αντικαταθλιπτικό) που είχε παραγγείλει. Ελλείψεις καταγράφονται και σε εμβόλια. Για δύο παιδικά εμβόλια «τετραπλά» φαρμακαποθήκη έλαβε τον περασμένο μήνα μηδενική ποσότητα από τις εταιρείες.


 

 

Μιλώντας στην εφημερίδα "Καθημερινή" φαρμακοποιός ο οποίος διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, αναφέρει :«Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις, οι οποίες όλο και αυξάνονται. Δεν έχουμε σε επάρκεια αντιβιοτικά, ινσουλίνες, αντιυπερλιπιδαιμικά, αντικαταθλιπτικά, παυσίπονα. Εγώ στο φαρμακείο μου χρειάζομαι για τους πελάτες περίπου 70-80 αντιπηκτικές ενέσεις τον μήνα και ζήτημα είναι εάν μου στείλουν οι αποθήκες 30», και προσθέτει πως «το τελευταίο 20ήμερο φαίνεται ότι έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα, πιθανόν λόγω της πολιτικής κατάστασης. Υπάρχει μια τάση των εταιρειών για "αυτοσυγκράτηση” και δεν δίνουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά».


 

Πάντως εκτός από τις παράλληλες εξαγωγές οι οποίες έχουν σαφώς μειωθεί από το 2009 στην αγορά υπάρχει μια γενικότερη ανισορροπία αφού αρκετά συχνά εξαφανίζονται από τα ράφια ακόμη και φάρμακα όπως το Amoxil 1 g για τα οποία δεν υπάρχει κανόνα ενδιαφέρον για παράλληλες εξαγωγές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και ιδίως εκείνα που απεντάχθηκαν
Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month