Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #136

οι πειραματισμοί και σχεδόν ποτέ δεν ακολουθώ μια συνταγή κατά γράμμα, πολλές φορές προκύπτουν και διάφορες δικές μου παραλλαγές. Υπάρχουν επίσης και κάποιες συνταγές της γιαγιάς Ανδρομάχης, αν και δυ- στυχώς οι περισσότερες χάθηκαν, αφού δεν σκέφτηκε κανείς ποτέ να τις καταγράψει. Τέλος, υπάρχουν και κά- ποιες δίκες μου συνταγές, που προκύπτουν από τους συνεχείς πειραματισμούς μου και από το συνδυασμό των γνώσεων που απέκτησα σε βασικές συνταγές μα- γειρικής, με την περιέργεια για το πάντρεμα διαφορετι- κών υλικών και γεύσεων. Ποια ήταν λοιπόν η πορεία του blog; Στην αρχή, εκτός από τις συνταγές μαγειρικής, αναρ- τούσα επίσης φωτογραφίες αλλά και κάποια ενημερω- τικά άρθρα για την άλλη μεγάλη μου αγάπη, τα φαρμα- κευτικά φυτά. Αφού πέρασε ο πρώτος χρόνος, και αφού διαπίστωσα ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες, δημιουργήθηκε η ανάγκη να προβληθεί το blog, οπότε έπρεπε να του αποδώσω μια πιο ξεκάθαρη ταυτότητα. Έτσι, δημιούργησα ένα δεύτερο, πιο προ- σωπικό blog, το m&m_skg, όπου μετέφερα ότι δεν είχε σχέση με τη μαγειρική. Εκεί εκθέτω συστηματικά φω- τογραφίες, ενημερωτικά άρθρα για φαρμακευτικά φυτά, κάποιες σύντομες αναρτήσεις σχετικά με την όπερα και το ιταλικό τραγούδι, είναι δηλαδή πιο κοντά σε ένα είδος ηλεκτρονικού ημερολογίου. Το Il laboratorio di mm_skg παρέμεινε ένα είδος τετραδίου μαγειρικής, το οποίο όμως απέκτησε και την αποστολή να μεταδίδει πολιτιστικά στοιχειά: μετά από σχετική έρευνα στο δι- αδίκτυο ή σε διάφορα έντυπα, προσπαθώ να δώσω, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, διάφορες πληρο- φορίες σχετικά με την προέλευση κάποιας παραδοσια- κής συνταγής, με έθιμα που σχετίζονται με ένα παρα- σκεύασμα, αλλά και στοιχεία για διάφορα υλικά που δεν είναι τόσο συνηθισμένα. Αυτή η προσπάθεια λειτουργεί αμφίδρομα, δηλαδή παρέχει πληροφορίες για ελληνι- κές συνταγές και έθιμα στους ιταλόφωνους, αλλά και πληροφορίες για αντίστοιχα ιταλικά στους Έλληνες. Τέλος, προσπαθώ να μεταδώσω κάποιες γνώσεις που έχω γύρω από τη σωστή διατροφή, και που προέρχονται φυσικά από το επάγγελμά μου. Γενικά η ανταπόκριση των αναγνωστών του blog έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές μου προσδοκίες. Ήδη υπάρχουν αρκετοί μόνιμοι αναγνώστες, οι οποίοι συνε- χώς αυξάνονται. Με πολλούς μάλιστα από αυτούς έχου- με ήδη αρχίσει να αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις. Πόσο συχνά ανανεώνεις την ύλη σου; Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανα- νέωσης των αναρτήσεων του blog, καθώς κινείται σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το 2012 οι αναρτήσεις ανέρχο- νται σε 23 ανά μήνα μέχρι στιγμής, δηλαδή περίπου 5 αναρτήσεις την εβδομάδα. Καθώς είμαι μάχιμη φαρμα- κοποιός και η παρουσία μου στο φαρμακείο είναι συνε- χής και αδιάλειπτη, η εύρεση ελευθέρου χρόνου, τόσο για την πραγματοποίηση των συνταγών, για τη φωτο- γράφηση, αλλά και για την συγγραφή των αναρτήσεων, είναι ένα πρόβλημα... Τις περισσότερες συνταγές τις παρασκευάζω κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η συγγραφική δουλειά γίνεται όποτε βρω ελεύθερο χρόνο, και πολλές φορές έχω ξημερώσει γράφοντας αναρτήσεις. Συνήθως υπάρχει στην άκρη μια σειρά από συνταγές που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβα να ετοιμάσω για δημοσίευση, οπότε υπάρχει πάντα δι- αθέσιμο υλικό για επεξεργασία. Τελικά τι αισθάνεσαι ότι κερδίζεις; Σίγουρα το όφελος δεν είναι οικονομικό. Το κέρδος που αποκομίζω από τις διαφημίσεις που υπάρχουν στο blog μου είναι μηδαμινό. Έτσι κι αλλιώς, όλο αυτό έγινε από μια προσωπική ανάγκη αναζήτησης και εκτόνωσης. Πρώτα απ’ όλα βρήκα στη μαγειρική μια δημιουργική δι- έξοδο από το υπερβολικό άγχος αυτής της δύσκολης εποχής που διανύουμε. Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι το blog δημιουργήθηκε κατά τις απεργίες και κινητο- ποιήσεις του περσινού Ιανουαρίου, όταν αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε πόσο έμελλε να αλλάξει η ζωή μας. Η ενασχόλησή μου με κάτι εντελώς διαφορετικό από τη δουλειά μου, αλλά και με κάτι σίγουρα πιο ευχάριστο και εντελώς ξένο από τα προβλήματα που αντιμετω- πίζουμε τόσο ως άτομα αλλά και γενικά, ως χωρά, με ηρεμεί και με αναζωογονεί. Γενικά κατά καιρούς μου αρέσει να εμβαθύνω και να αποκτώ γνώσεις γύρω από διάφορα θέματα που μου τραβούν την προσοχή. Η απόκτηση γνώσεων γύρω από τεχνικές και υλικά στη μαγειρική, και ακόμη πιο πολύ στη ζαχαροπλαστική, έχει βελτιώσει φυσικά κατά πολύ τον τρόπο που μαγειρεύω. Εξάλλου η ευτυχία είναι κρυμμένη σε άπλα πράγματα και μια κουβέντα επιβρά- βευσης και ικανοποίησης από τους ανθρώπους που αγαπάς, είναι καλύτερη και από το ακριβότερο δώρο.  óõíÝíôåõîç 82

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=